SEO svetovanje [4 pasti, ki vas čakajo na poti iskanja dobrega SEO svetovalca]

Obvezen predgovor:
Preden si preberete spodnji zapis, upoštevajte, da je ta članek “malo pristranski”.

Napisal sem ga namreč Matija Zajšek, Seo-Praktik.si, ki se sicer tudi sam ukvarjam s ponujanjem svetovanja za SEO optimizacijo – zato ne bom čisto nič hud, če boste v članku razbrali “reklamno noto”.

Spodnji članek nisem napisal zato, da bi me izbrali za vašega SEO svetovalca (itak, če verjamete ali ne, sem kar se tiče novih strank, trenutno polno zaseden), sem pa ga napisal zato, ker se s SEO optimizacijo sam ukvarjam vsak dan (z napisanim člankom pa testiram eno izmed SEO taktik. O njih sicer redno pišem na Seo-Praktik.si).

Kaj boste našli v tem članku….

V tem članku, sem se za tiste, ki se zanimate za SEO svetovanje, osredotočil na pasti, ki čakajo večino podjetnikov, ko iščejo zunanjo SEO pomoč. Pasti so opisane z mislijo, da sem pri njih čimbolj nepristranski. Ni pa nujno, da mi je to uspelo :).

Past št. 1 pri izbiri SEO agencije – kdo v agenciji bo sploh izvajal SEO za vas in ali agencija sploh ponuja SEO svetovanje

V veliki večini primerov mi moji sogovorniki na področju optimizacije spletnih strani, poveste, da je problem pri predajanju SEO zadolžitev neki SEO agenciji v tem, da se ne ve točno, kdo v tisti SEO agenciji, bo opravljal optimizacijo vaše strani.

Še posebej pa je to nerodno v tem času, ko dejansko digitalno marketinške agencije in ponudniki rastemo kot gobe po dežju, fluktuacija v digitalnih agencijah, med kadri, pa je zelo velika.
Čisto mimogrede: tudi pri svojem delu sem že naletel na primere, ko je agencija zaposlila novega študenta, ki sicer za SEO še ni slišal, še pred najinim prvim pogovorom pa je že moral za 4 podjetja tiste agencije, pripraviti za vsako, po en SEO članek!!!

Past št.1 pri izbiri SEO svetovalca oz. agencije, ki bo za vas opravljala SEO storitve je zato v tem, da lahko (ne pa nujno) naletite na ponudnika, ki vam bo opravljal storitve za SEO, ampak, nemalokrat v odvisnosti od vaše kupne moči, SEO zadolžitve predal študentom, novim ali pa manj izkušenim SEO mojstrom v svoji firmi.

Poleg tega, SEO agencije ne nujno sploh opravljajo SEO svetovanje, ampak “zgolj” optimizacijo vaših spletnih strani. Razlog je verjetno v tem, da se “bojijo”, da po tem, ko bi vas naučili samostojne SEO optimizacije, vi, kot stranka, za njih ne bi bili več zanimivi.

NAMIG: ni narobe, če ste, preden se odločate za SEO svetovanje, seznanjeni VNAPREJ s tem kdaj se v povprečju investicija v SEO povrne. V različnih panogah, je to različno. Poglejte spodnjo raziskavo (vir 1):

seo svetovanje povrnitev investicije

Past št.2 – kako odkriti kdo ponuja kakovostno SEO svetovanje

S SEO optimizacijo se nas ukvarja nešteto svetovalcev.

Kljub temu, da jih Google, na prvi strani iskalnika, med ponudniki, prikaže 10, vsaj po mojem mnenju, ne pomeni to, da jih “samo” 10 tudi SEO, obvlada.

Trdim, da so vrhunski SEO svetovalci, še marsikateri drugi na trgu, ki niso na prvi strani Googla. Ker preprosto za svoje storitve, bodisi ne izvajajo SEO marketinga, bodisi pa svoje posle, pridobivajo na druge načine.

Hkrati ni stanje na SERP-u, stanje, ki bi bilo vedno isto. Nek SEO svetovalec je lahko bil pred pol leta na vrhu Googla, s ciljano ključno besedo, preko katere vi iščete SEO svetovanje, a ga danes ni zraven, ker ga je posel preokupiral. To ne pomeni, da on več SEO ne obvlada.

Past št. 2 pri iskanju SEO svetovanja čez Google, je zato v tem, da se boste, po vsej verjetnosti, najprej obrnili na tiste, ki so na Googlu na prvi strani – to pa ni nujno povezano s tem, da s(m)o to najboljši SEO svetovalci – ker so najboljši lahko že zasedeni in se sploh čez besede, s katerimi vi iščete SEO svetovanje, ne marketingirajo.

NASLEDNJI NAMIG VZAMITE Z REZERVO: Načeloma bi kakovost SEO svetovalca lahko ocenjevali tudi z višino cene storitve, ki jih SEO svetovalec zahteva za svoje svetovanje. Pravim “načeloma” zato, ker ne pomeni, da je avtomatsko dobro tisto kar je tudi najdražje.

Spodaj poglejte povprečne cene, ki jih SEO svetovalci zaračunavajo za svoje SEO storitve (vir 2):

Past št.3 – način kako vam bo podajano SEO svetovanje

Nasvete za SEO optimizacijo lahko prejmete v 112.813 različnih oblikah.

Lahko berete knjige, SEO bloge, spremljate SEO skupnosti na socialnih omrežjih, lahko obiskujete webinarje, naročite SEO tečaje, itd…. 100 milijonov poti je, da pridete do SEO znanj.

Se pravi, da v tem, da znanja o SEO optimizaciji, ne bi bilo na voljo, ni problem. Problem, vsaj kot mi ga poveste moji SEO tečajniki, je v tem, da so SEO znanja dostikrat predana (in posledično sprejeta iz vaše strani), brez nekega strukturiranega načrta.

Danes zveste malo o meta opisu, jutri o seo naslovu, pojutrišnjem o backlinkih, čez 4 dni pa ugotovite, da je pravzaprav pri SEO še prej pomembna analiza ključnih besed. Šele čez en mesec pa dobite preblisk, da je mogoče pri optimizaciji internetnih strani, najbolj pomemben search intent….

Praktično, pri večini tistih, ki SEO tako ali tako, že obvladate, ste pa me vseeno poklicali za sodelovanje, ne manjka poznavanje SEO pravil. Nasprotno. Iskreno zapisano, od nekaterih od vas, slišim take SEO detajle, ki jih v življenju sam ne bi odkril nikoli. Pa vseeno me izberete za SEO svetovanje.

Pred leti sem se še spraševal zakaj. Zdaj več ne.
Ker se mi zdi, da je večina vas, ki SEO že obvladate, v stik z mano stopila zato, ker SEO ne uspete povezati tako, da bi za vas deloval. Vam prinašal stranke.

Pri SEO svetovanju, če boste tega ponujali naprej, NI NEPOMEMBNO, kako podajate svoja SEO znanja. Najprej svetujte o SEO osnovah, nato, po korakih, nasvete dozirajte v globino.

Na Moz-u so znanja, ki so potrebna za kakovostno optimizacijo spletnih strani, klasificirali po razredih, od spodaj navzgor (vir 3):

seo svetovanje način podajanja znanj

Past š.4 – SEO praksa vs. SEO teorija

V teoriji, vsaj, če ste o SEO optimizaciji, prebrali vsaj nekaj zapisov, optimizacija spletnih strani, ni težka. Dober SEO title, meta opis, keyword density, h oznake, image seo, interni linki, backlinki, search intent in pravi content format, dobra struktura strani in redno delo. Pa rezultat ne more izostat. V teoriji.

V teoriji vam vsak lahko svetuje kaj je treba, da pridete na prvo stran Googla. Če bi vse svetovano tudi upoštevali in izvajali, bi mogoče celo prišli na prvo stran.

A v praksi prva stran, niti prva uvrstitev na prvi strani, ne pomeni nujno še posla. Zato je vprašanje pravzaprav kaj od SEO svetovanja pričakujete. Dobre rankinge ali več posla. To ni eno in isto.

Ni nemogoče, da boste za svoje SEO kampanje, na podlagi SEO svetovalca, izbrali ključne besede, ki imajo visok volumen. To pa je tudi vse.

Brez “prodajnega naboja”, lahko ob visoko uvrščene, visoko volumenske besede, postavite, kvečjemu reklame. Da ne govorim koliko časa in denarja bi šlo v rangiranje visoko volumenske ključne besede na prva mesta na Googlu.

Če skrajšam: četrta SEO past je v tem, da utegnete od SEO svetovanja, dobiti točno to kar iščete. Največkrat višje rankinge, v bistvu pa želite visoke rankinge zato, da bi dobili več poslov.

Če je cilj iskanja vašega SEO svetovalca ta, da najdete nekoga, ki vam bo svetoval kako uvrstiti vašo spletno stran na prva mesta na Googlu, je ponudba na trgu, tudi v Sloveniji, super velika. Spišite povpraševanje za SEO in ga pošljite na e naslove 50 SEO svetovalcev.

Če pa od SEO svetovalca pričakujete, da vam bo tudi svetoval kako hkrati z visokimi rankingi, iz tega narediti posel/prodajo, potem pa iščite (to zdaj zveni reklamno, priznam), tiste, ki od SEO svetovanja tudi živijo. Teh nas je precej manj kot prvih. NAMIG: Pri čemer svoj nabor SEO svetovalcev še bolj zožite. Na tiste, ki živijo samo od SEO svetovanja. Teh nas je šele super malo.

Zelo uporabnih 5 nasvetov o tem kako izbrati, za vas, ustrezno SEO agencijo oz. SEO svetovanje, najdete v spodnjem videu:

POVZETEK:
Če sem s to objavo kakorkoli dal vtis, da je moj proces spletne optimizacije, ah in oh in sploh najboljša, edina in prava pot, se oproščam. To ni bil ne namen moje objave, niti to ne mislim. Cilj te objave je pravzaprav bil zgolj eden (poleg SEO testa, ki ga z objavo izvajam) – to je, da vam povem, da sem s pastmi in vašimi izzivi, ko iščete SEO svetovanje, seznanjen.
Jasno mi je, v večini primerov, čez kaj vse ste morali iti tisti s katerimi govorim sam. Ta zapis ni niti približno “garancija”, da je moje SEO svetovanje vaš “adut za SEO uspeh”. Še manj, da so drugi SEO svetovalci kakorkoli slabi.
Čisto možno je, da se, četudi bi izbrali mene za vaše SEO svetovanje, naše energije ne bi “poklopile” in, da bi zaključili z mano, še preden bi sploh prav začeli. Saj zato pa svojo storitev SEO svetovanja, računam po mesecih. Da me lahko hitro odpustite :).

Viri:

1 – SEO ROI Statistics 2021-2022
2 – 63 SEO Statistics for 2021
3 – The Beginner’s Guide to SEO

Tags: No tags