kliki-na-spletne-strani-glede-na-uvrstitev-na-google

Kaj je SEO optimizacija spletnih strani – 1.del SEO tečaja

SEO optimizacija spletnih strani oz. spletna optimizacija je pojem (search engine optimization) s katerim se označuje niz spletnih aktivnosti, ki se jih izvaja na internetnih straneh z namenom, da spletna stran, k sebi, priteguje več obiskovalcev iz spletnih iskalnikov. Optimizacija spletnih strani je zato proces, ki se uporablja za povečevanje števila obiskovalcev na internetne strani in v trgovine.

Ker ima Google med spletnimi iskalniki zdaleč največji tržni delež (vir 1, slika 1), se optimizacija spletnih strani, v prvi vrsti, izvaja pretežno za pritegovanje večjega števila obiskovalcev in uporabnikov Googla, sicer pa nekatere SEO aktivnosti pozitivno vplivajo tudi na pritegovanje uporabnikov iz ostalih spletnih iskalnikov in platform (družabna omrežja, itd…).

spletna optimizacija trzni delez google
Opomba: Tržni delež se spreminja. Spremljajte sprotne podatke.

Cilj optimizacije spletnih strani je povečevati vidnost internetnih strani v iskalniku Google.

To se dosega tako, da se s spletno optimizacijskimi aktivnostmi trudite, uvrstiti vaše internetne strani, na čim višje uvrstitve v iskalnikuza čim več, vam pomembnih ključnih besed (povezanih z vašo panogo), kakor tudi, da se trudite, po tem, ko ste s spletno optimizacijo, visoke uvrstitve na Googlu, dosegli, te uvrstitve tudi obdržati.

Visoke uvrstitve internetnih strani na Googlu so cilj SEO optimizacije zato, ker si uporabniki Googla, v največji meri, najpogosteje ogledajo spletne strani, ki se v iskalniku nahajajo najprej (oz. na vrhu iskalnika). Vir 4 – Wordstream blog:

seo optimizacija kliki na spletne strani glede na uvrstitev na googlu
Opomba: načeloma velja , da biti uvrščen na Googlu na prvem mestu, pomeni približno 30% vseh klikov, ki se zgodijo na prvi strani Googla. Se pa ta % spreminja, v odvisnosti od panoge in v odvisnosti od tega koliko drugih spletnih produktov (Googla) je prikazanih na prvi strani Googla (npr. Google zemljevidi, slike, video posnetki, reach snippets, pogosto postavljena vprašanja,…)

Primer: če določeno besedo uporabniki Googla vtipkajo v iskalnik npr. 1000 krat, si lahko prvo uvrščena spletna stran obeta cca. 300 klikov (kot je to v primeru spodaj digitalni marketing Matija Zajšek):

optimizacija spletnih strani digitalni marketing
Opomba: dejanska slika na Googlu se od prikazane lahko razlikuje, ker Google spreminja funkcionalnosti, ki so prikazane ob internetnih straneh, konstantno. Na sliki so prikazana najpogostejša vprašanja (t.i. faq schema mark up), ko je Google še prikazoval 4 najpogostejša vprašanja.

Orodja za raziskovanje števila vtipkanj posameznih ključnih besed, na Googlu, so predstavljena v drugem poglavju SEO tečaja, v nadaljevanju.

V osnovi se optimizacija spletnih strani deli na onsite SEO, offsite SEO in tehnično optimizacijo spletnih strani.

Kaj je onsite SEO optimizacija spletnih strani

Onsite SEO optimizacija spletnih strani je pojem (tudi onpage SEO), ki označuje izvajanje tistih aktivnosti, ki jih izvajate NA svojih spletnih straneh, z namenom, da te čimbolj sledijo aktualnim SEO smernicam (ki jih izdaja Google, v svojem vodniku Search engine Optimization Starter Guide, vir 3).

K onsite SEO aktivnostim spadajo:

 • ustrezno urejanje SEO naslova
 • ustrezno označevanje meta opisa
 • ustrezna raba ključnih besed (gostota ponavljanj, sinonimi in sorodne besede)
 • ustrezno označevanje H oznak
 • ustrezna spletna optimizacija slik
 • ustrezno notranje in zunanje povezovanje spletnih vsebin, med seboj
 • itd…
  Podrobnosti, o ustreznem SEO optimiziranju posameznih elementov, so predstavljene v nadaljevanju SEO tečaja.
  Več: nasveti o onsite SEO optimizaciji

Kaj je offsite SEO optimizacija spletnih strani

Offsite SEO optimizacija spletnih strani je pojem (tudi offpage SEO), ki označuje izvajanje tistih aktivnosti, ki jih ne izvajate direktno na svojih spletnih straneh, ampak drugod na internetu (npr. na spletnih forumih,…) z namenom, da obiskovalce na drugih spletnih mestih, pritegujete na svojo internetno stran.

K offsite SEO aktivnostim spadajo:

 • gradnja povratnih povezav iz spletnih forumov in drugih spletnih strani
 • promocija spletne strani na družabnih omrežjih
 • priprava PR člankov za spletne medije
 • idr…
  Podrobnosti o ustreznem izvajanju offsite SEO optimizacije, so opisane v nadaljevanju SEO tečaja.
  Več: Nasveti o offsite SEO optimizaciji

Kaj je tehnična spletna optimizacija

Tehnična optimizacija spletnih strani je pojem, ki označuje izvajanje vseh tistih aktivnosti, ki prispevajo k temu, da je brskanje po internetnih straneh, varno, hitro, preprosto in uporabno.

K tehnični optimizaciji spletnih strani spada:

 • raba varnostnega protokola https
 • upoštevanje dobrih rezultatov pri Core Web Vitals
 • skrb za mobilnim napravam prijazno spletno stran
 • skrb za hitro nalaganje internetnih strani
 • itd…
  Podrobnosti o ustreznem izvajanju tehnične optimizacije spletnih strani, so opisane v nadaljevanju SEO tečaja.
  Več: Tehnična optimizacija spletnih strani

Trend panoge spletne optimizacije

Marketinška študija The Business Research Company (vir 2) napoveduje trend rasti SEO industrije po spodnjih številkah (v milijardah dolarjev):

optimizacija speltnih strani tržni delež
Trend naraščanja zanimanja za panogo spletne optimizacije

Razloga, zakaj je optimizacija spletnih strani, panoga, ki se ji napoveduje takšna rast, sta dva:

 • pričakovati je, da bodo stroški plačljivega spletnega oglaševanja (na največjih spletnih platformah (Google, Facebook, ki jih uporablja največ uporabnikov interneta), iz leta v leto, zaradi vedno večje konkurence, naraščali
 • izplen klikov (in posledično spletne prodaje) na organske, neplačane prikaze internetnih strani, napram plačanim spletnim oglasom, je najmanj 1 krat višji (vir 5 – 38 SEO Statistics You Need to Know for Increasing Your Search Rankings [New Data]
seo optimizacija vs google ads
Primerjava učinkovitosti pri generiranju novih prodaj med plačljivim Google oglaševanjem (PPC = pay per click) in spletno optimizacijo.

Katerim spletnim stranem se priporoča optimizacija spletnih strani

Optimizacija spletnih strani NI, kar avtomatsko, priporočljiva za vse internetne strani in vse spletno, prodajne modele.

Spletnim stranem, ki se jim “mudi” s prodajo (npr. zaradi sezone,…) in novim spletnim stranem, ki so na trgu, šele nekaj časa, se priporoča uporaba Google plačljivega oglaševanja (Google Ads), ker ta prinaša rezultate bistveno prej. Je pa res, da je zato Googlu potrebno odšteti denar. Google Ads plačljivo oglaševanje deluje tako dolgo dokler Googlu plačujete (za to, da vašo internetno stran prikazuje na prvi strani iskalnika.

Po drugi strani, se optimizacija spletnih strani, priporoča za tiste internetne strani, ki ne želite biti dolgoročno gledano, “odvisne” od plačevanja Googlu za oglase. SEO se priporoča za spletne strani, ki želite spletno prodajo razvijati skozi, sicer počasnejši, a finančno bolj, neodvisen način.

komu se priporoča seo
Plačlljivo oglaševanje (Google Ads) se splača uporabljati, ko potrebujete prodajne rezultate hitro. SEO spletna optimizacija je tek na dolge proge.

POZORNO PREBERITE TO:
Poti do uspeha v SEO optimizaciji spletnih strani je ogromno. Na internetu obstaja na tisoče nasvetov in tečajev o spletni optimizaciji, tako, da se o SEO res lahko učite na različne načine. Medtem, ko dejstvo, da je materialov za učenje o SEO, na internetu, nešteto, lahko pomeni plus, lahko, na drugi strani, to isto pomeni tudi minus. Informacij (tudi nasprotujočih) o SEO optimizaciji je toliko, da, še posebej začetnik zelo težko razloči kaj drži in kaj ne, še težje pa kje sploh začeti pri SEO optimizaciji. Za namen spoznavanj različnih pogledov na SEO, se naročite na sledenje raje manj SEO strokovnjakom, kot preveč, ker se utegne v nasprotnem zgoditi, da boste pri svoji SEO optimizaciji, več sledili in brali druge, kot izvajali samo optimizacijo.

DOMAČA NALOGA št.1:
Ogromno poučnih, a neprodajnih nasvetov o SEO optimizaciji boste našli na Twitterju.
Odprite si Twitter račun in se naročite na sledenje naslednjim:
– https://twitter.com/semrush,
– Barry Schwartz,
– Aleyda Solis,
– Brodie Clark,
– Barry Adams,
– Christopher C. Cemper,
– Search Engine Journal,
– Glenn Gabe,
– Lily Ray,
– Mordy Oberstein,
Če želite prejemati SEO nasvete v slovenščini, se povežite še v mojo zaprto FB skupino, kjer vsak delovni dan (brez obveznosti, da všečkate ali, da morate komentirati), dodam en nasvet za SEO motivacijo.
Zaprta skupina (namenjena izključno mojim aktualnim mentorirancem in vam, ki vas mika ta SEO tečaj) je na povezavi BTB podporna skupina NUBIA.
(Disclaimer: pridružujem si pravico, da vas ne sprejmem v skupino ali odstranim iz skupine, v kolikor se pridružujete zaradi reklamiranja ali drugih, konkurenčnih vzgibov).

Če imate dodatna vprašanja iz tega poglavja, preverite že objavljena vprašanja in odgovore na tej povezavi ali pošljite svoje vprašanje.

>>> Naslednje poglavje >>> Ključne besede [Razumevanje razlik med njimi]

Tags: No tags