Ključne besede za spletno stran [Kaj so in kako jih najdete]

Kaj pomenijo ključne besede za spletno stran

Ključne besede za spletno stran so besede (npr. eno besedna zveza “omara”) in več besedne zveze (npr. “poceni omara maribor”), ki jih uporabniki Googla vtipkajo ali izgovarjajo v iskalnik z namenom, da na njeni podlagi pridejo do informacij, ki jih na Googlu, iščejo.

Če nek uporabnik Googla v iskalnik vtipka ključne besede, povezane z npr. vgradnimi omarami (npr. vgradne omare, montaža omar, izdelava vgradnih omar, itd..), na podlagi vtipkanih ključnih besed, pričakuje, da mu bo iskalnik Google, vrnil prikaze spletnih strani, ki ponujajo vgradne omare.

Ključne besede predstavljajo osnovo, da se za spletno stran, lahko izvaja učinkovita optimizacija internetne strani.

Za vsako spletno stran so ključne besede zelo pomembne zato, ker si lastniki spletnih strani, želimo, da se naše spletne strani, na Googlu, prikazujejo tistim uporabnikom Googla, ki vanj vtipkujejo za našo panogo in dejavnost, t.i. relevantne (ustrezne) ključne besede.

Na podlagi vtipkanih ali izgovorjenih v Google, ustreznih ključnih besed, se na vrhu iskalnika Google, prikazujejo tiste spletne strani, ki ponujajo uporabnikom najbolj ustrezne informacije v povezavi s posameznimi ključnimi besedami. V ta namen je potrebno razumeti različne iskalne namene, ki se skrivajo za posameznimi ključnimi besedami.

Kako razlikovati ključne besede za spletno stran

Generalno gledano ključne besede za spletno stran delimo na generične in dolgorepe ključne besede, še posebej pa jih delimo glede na vrsto iskalnega namena. Z nekaterimi ključnimi besedami želimo pridobiti informacije, z drugimi navigacijski napotek, preko nekaterih ključnih besed pa kupujemo (t.i. transakcijske ključne besede).

Za komercialne in podjetniške spletne stran so zanimive, v prvi vrsti, predvsem transakcijske ključne besede, saj te predstavljajo največjo verjetnost za izboljšanje prodaje in povečanje poslov preko spletnih strani podjetij.

razlike med ključnimi besedami

Podrobnosti o razlikah med ključnimi besedami so opisane v 2.delu SEO tečaja, na povezavi Ključne besede [Kako vam njihovo razumevanje pomaga pri SEO optimizaciji]

Zakaj je pomembno razlikovati ključne besede za spletno stran

Osnovni razlog zakaj je pomembno razlikovati med posameznimi ključnimi besedami za spletno stran je v tem, da s poznavanjem razlik med ključnimi besedami, pridemo do hitrejše, enostavnejše in natančnejše, SEO optimizirane vsebine, ustrezne za zadovoljevanje iskalnega namena, ki se “skriva” za posamezno ključno besedo.

V kolikor znamo razlikovati in prepoznati iskalne namene, ki jih ima nekdo, ki vtipka posamezno ključno besedo v iskalnik Google, znamo zanj pripraviti natančnejšo in na sploh, ustrezno vrsto ter obliko spletne vsebine, ki ne samo, da se bo posledično uvrstila na najvišja mesta na iskalniku Google, ampak bo tudi dolgoročno tam tudi obstala, saj v celoti zadovoljuje iskalni namen, uporabnika.

V interesu iskalnika Google, je, da svojim uporabnikom prikazuje tiste spletne strani, ki služijo uporabnikom s svojo uporabno vrednostjo in vse dokler bo vaša spletna vsebina zadovoljevala namen uporabnikov Googla (boljše kot konkurenčne vsebine), ste lahko prepričani, da bo Google, vašo spletno stran želel prikazovati svojim uporabnikom.

NAMIG: Za začetnike pri optimizaciji spletnih strani ter rabi ključnih besed za spletne strani, kakor tudi za začetnike pri osvajanju digitalnega marketinga kot celote, je na povezavi Digitalni marketing za začetnike, podrobneje obrazloženo katere spletne kanale digitalni marketing sploh pokriva.

Katere ključne besede so za spletno stran bolj pomembne

Pomembnost posameznih ključnih besed za spletne strani se razlikuje v namenu posameznih spletnih strani.

Spletne strani, ki so postavljene z namenom, da se preko njih izboljša ali poveča spletna prodaja, bodo bolj uporabljale SEO optimizacijo svojih spletnih vsebin za komercialne in transakcijske ključne besede, ki izkazujejo nakupni namen uporabnikov Googla.

Spletne strani, katerih poslovni model sloni pretežno na povečanem številu obiskovalcev (npr. ker se na spletnih stran prodajajo reklame), bodo optimizacijo svojih spletnih vsebin, v prvi vrsti namenile pretežno ključnim besedam, ki imajo visoke iskalne volumne (t.j. št. mesečnih vtipkanj v isklalnik Google).

O tem kako optimizirati spletno stran z ustrezno rabo ključnih besed, je podrobneje opisano na povezavi Optimizacija spletnih strani MatijaZajšek.com.

Kako najdete ključne besede za spletno stran

Ključne besede za spletno stran najdete s pomočjo različnih taktik in SEO orodij za iskanje ključnih besed.

Najbolj preprosta metoda za iskanje ključnih besed za posamezno spletno stran je uporaba Google autosuggesta, ki vam pomaga poiskati ustrezne ključne besede, po tem, ko samo del ključne besede, vnesete v iskalnik Google.

Poglejte spodaj:

iskanje kljucnih besed google autosuggest optimizacija spletnih strani

Zelo podrobno so ostala SEO orodja za iskanje ključnih besed, opisana na povezavi.

Zakaj implementirati rabo ključnih besed na vaši spletni strani

Bolj kot SEO ustrezno implementirate rabo ključnih besed na vaših spletnih straneh, bolj bo iskalnik Google znal razumeti vsebino, ki jo na vaših spletnih straneh, predstavljate.

Bolj kot bo Googlu razumljena vsebina, ki jo predstavljate na vaših spletnih straneh, višjo uvrstitev vaših spletnih strani, na Googlu si lahklo obetate.

Višje kot je uvrščena vaša spletna stran v iskalniku Google, več ogledov in obiskovalcev vaše spletne strani si posledično lahko obetate.

Kako implementirate rabo najdenih ključnih besed na spletni strani

SEO ustrezna implementacija najdenih ključnih besed na vaši spletni strani zasleduje naslednja SEO pravila:

  • ključno besedo vključite v SEO naslov vaše spletne strani
  • ključno besedo vključite v meta opis vaše spletne strani
  • ključno besedo vključite v H1 oznako vaše spletne vsebine
  • ključno besedo vključite v najmanj eno H2 oznako vaše spletne vsebine
  • ključno besedo ponovite v tekstu med 1% do 2% ponavljanj glede na celotno količino teksta, ki ga imate objavljenega na spletni strani (npr. če je vaš tekst dolg cca. 1000 besed, ponovite ključno besedo najmanj 10 krat)
  • ključno besedo uporabite v prvem in zadnjem odstavku spletne vsebine
  • ključno besedo uporabite v imenu datoteke slike ob spletni vsebini
  • ključno besedo uporabite v alt oznaki slike ob spletni vsebini

Uporaben video o tem kako izbrati ustrezne ključne besede za spletno stran:

Dodatno:

Se želite naučiti izvajanja SEO optimizacije vaše lastne spletne strani, sami?
Začnite s korakom ena, na povezavi SEO tečaj Spletna optimizacija – prvi korak.

Tags: No tags