SEO orodja za iskanje ključnih besed – 3.del SEO tečaja

Kaj se boste naučili

V tem poglavju so predstavljeni načini kako iščete ključne besede, SEO orodja za iskanje ključnih besed ter tudi kako si najdene ključne besede evidentirajte.

Čemu to koristi

Ta ura SEO tečaja je namenjena temu, da prvi vrsti, spoznate različna SEO orodja za iskanje ključnih besed. Z njihovo uporabo boste imeli boljši pregled nad tem za katere ključne besede ste že optimizirali spletne vsebine in za katere ne, pa tudi za katere ključne besede izvajate aktualne SEO kampanje in katerim spletnim vsebinam se splača več energije posvečati za njihovo izboljšavo.

Kako iščete ključne besede

SEO orodij za raziskovanje ključnih besed (in izvajanje ostalih SEO aktivnosti) je ogromno. Precej jih je plačljivih, precej pa tudi brezplačnih. Nekatera med njimi omogočajo brezplačno raziskovanje določenega števila ključnih besed (npr. na dan).

Metode in SEO orodja za raziskavo ključnih besed

Google Autosuggest

Iskanje ključnih besed z Google autosuggest preprosto pomeni, da vam Google pomaga poiskati ključne besede, medtem, ko vi vtipkate, eno izmed vam zanimivih, besed, v Google iskalnik.

Spodaj je prikazan primer katere dodatne besede prikaže Google, če vanj vtipkam besedno zvezo “optimizacija spletnih strani“:

google autosuggest kljucne besede

Za raziskovanje dodatnih ključnih besed, ki jih lahko ponudi Google Autosuggest, v iskalnik, na koncu besede vtipkajte še dodatne črke:

google autosuggest dodatne kljucne besede
Sorodna iskanja

Na dnu iskalnika, ponudi Google dodatne ključne besede v obliki sorodnih iskanj:

kljucne besede sorodna iskanja
SEO orodje Kw surfer

SEO orodje Kw surfer vam zraven najdenih ključnih besed izpiše tudi iskalne volumne (podatek o tem koliko uporabnikov Googla, vtipka določeno besedo v iskalnik, na mesec). Kw surfer najdete na povezavi v spletni trgovini Chrome in je brezplačen.

Po inštalaciji KW surferja (na spodnji sliki so prikazane ključne besede na slovenskem Googlu) se vam v iskalniku Google, ob prikazih spletnih strani, na desni strani iskalnika, prikažejo ključne besede, vključno z iskalnimi volumni:

seo orodje kw surfer

POZORNO PREBERITE TO: Precej brezplačnih SEO orodij ponuja brezplačno uporabo samo tako dolgo, dokler ne doseže kritične mase uporabnikov. Potem se hitro “spremenijo” v orodja, ki, za uporabo, zahtevajo “nekaj malega plačila”. 🙁
V izogib temu, da bi kadarkoli morali plačati za kakšno SEO orodje, se že v začetku odločite za uporabo več orodij hkrati. Brezplačna SEO orodja za raziskovanje ključnih besed si zložite v eno mapo, ko pa bo orodje postalo plačljivo, ga pa preprosto zbrišite iz mape. Ob raziskovanju ključnih besed bodite “vedno na preži” za novimi, brezplačnimi orodji. Aktualna in nova brezplačna SEO orodja boste našli tako, da v Google vtipkate “free keyword research tools”. Precej različnih SEO orodij sem sam stestiral in objavil opise njihovih delovanj na spletni strani Seo-Praktik.si.

SEO orodje Keywords Everywhere

Keywords Everywhere vam v brezplačni verziji omogoča iskanje sorodnih ključnih besed (1), predlogov za dodatne ključne besede (2) in dolgorepih ključnih besed (3):

seo orodje keywords everywhere
SEO orodje WhatsmySerp

WhatsmySerp deluje podobno kot Kw surfer. Na desni strani iskalnika prikaže najdene ključne besede in dodatne ideje, vključno z iskalnimi volumni, na izbranem trgu. Podroben opis kako si nastavite WhatmySerp, najdete v članku Kaj je in kako deluje WhatsmySerp

seo orodje whatsmyserp
SEO orodje Ubersuggest

Ubersuggest je med orodji za raziskavo ključnih besed, verjetno eden izmed bolj poznanih (ker je njegov lastnik zelo znan marketingaš Neil Patel). V brezplačni opciji omogoča raziskovanje cca. 3 do 5 ključnih besed na dan. Podrobno je uporaba orodja Ubersuggest opisana na povezavi.

seo orodje ubersuggest

1 – vpišete ključno besedo, ki jo želite raziskovati
2 – vpišete trg za katere vas zanima raba ključne besede na Googlu (v zgornjem primeru me zanima koliko uporabnikov Googla, na mesec, vtipka ključno besedo “optimizacija spletnih strani” v slovenski Google)
3 – podatek o iskalnem volumnu (rezultat koliko ljudi vtipka želeno besedo v Google)
4 – podatek o tem koliko uporabnikov klikne na organski prikaz spletne strani na Googlu in koliko uporabnikov klikne na plačano reklamo
5 – podatek o tem koliko so stari tisti, ki vtipkajo raziskovano ključno besedo v Google
6 – orodje prikazuje ločene podatke o tem koliko jih vtipka ključno besedo preko namiznih računalnikov in koliko preko mobilnih naprav
7 – ostale, sorodne ključne besede
8 – iskalni volumni sorodnih ključnih besed

POZORNO PREBERITE TO: Ostala SEO orodja, ki jih boste uporabili pri optimizaciji spletnih strani, zraven raziskovanja ključnih besed, so podrobneje opisana na povezavi. Za raziskovanje ključnih besed si vzamite čas. Google, še danes, po več kot dveh desetletjih obstoja na trgu, sporoča, da se v iskalnik, na dnevni ravni, vtipka ali izgovori, med 15% do 17% ključnih besed, ki še nikoli niso bile uporabljene na Googlu. To pomeni, da je vsak dan mogoče najti nove ključne besede!!!


Kako si evidentirati raziskane ključne besede

Večina, zgoraj opisanih orodij za raziskovanje ključnih besed, omogoča, da si najdene ključne besede, potegnete v obliki tabel, na svoj računalnik.

Spodaj je prikazan primer kako si evidentirajte ključne besede (primer je prikazan na raziskavi ključnih besed za podjetje, ki na Googlu, ponuja pohištvo in material za izdelavo pohištva):

seo orodje za raziskavo kljucnih besed google sheets

Ključne besede si evidentirajte v (najmanj) 5 zavihkov:

  • generične ključne besede (1)
  • search intent ključne besede (2)
  • long tail ključne besede (3)
  • brand ključne besede (4), to so ključne besede po katerih je znana vaša blagovna znamka
  • konkurenčne ključne besede

Zdaj imate nabor ključnih besed, ki jih boste (v naslednjem poglavju) targetirali s pomočjo optimizacije spletnih strani.

Za generične ključne besede boste v največ primerih optimizirali vstopno spletno stran, pristajalne strani, kategorije izdelkov v online trgovinah ter kategorije blog zapisov (tematike).

Na podlagi seznama search intent ključnih besed, pripravite t.i. topical clusters /tematike.
Poglejte sliko segmentiranih search intent ključnih besed na spletni strani, kjer se prodajajo vgradne omare:

search intent vgradne omare

Za informativne, long tail ključne besede boste v največ primerih optimizirali blog zapise.
Za brandirane ključne besede boste izboljšali SEO optimizacijo obstoječih spletnih vsebin.
V seznamu konkurenčnih ključnih besed imate ključne besede, za katere lahko v prihodnosti pripravljate nove spletne vsebine.

KAKO DOLOČITE KAKŠNO VRSTO VSEBINE PRIPRAVITI ZA POSAMEZNO NAJDENO KLJUČNO BESEDO:
Preden se odločite pripravljati spletno vsebino za eno ali več, sorodnih ključnih besed, vtipkajte ključno besedo v Google in preverite kakšna vrsta vsebine se trenutno nahaja med prvo uvrščenimi prikazi internetnih strani na Googlu (so to v večini primerov blog zapisi?, so to v večini primerov kategorije izdelkov?, so to v večini primerov pristajalne strani?,…). Nato sami pripravite podobno vsebino v istem formatu (blog zapis, opis kategorije izdelkov, itd…). V naslednjem poglavju je govora o tem še bolj podrobno.

DOMAČA NALOGA ŠT.3:
V celoti raziščite ključne besede za vseh 6, vnaprej pripravljenih zavihkov iz naloge št. 2. Za delo si rezervirajte minimalno 3 ure časa:
1. v zavihku brand research zložite ključne besede po vrstnem redu iskalnih volumnov od zgoraj navzdol kot kaže slika. Če šele izdelujete spletno stran, potem pustite ta zavihek prazen. Uporabite Ubersuggest, Google keyword planner ali WordZe.


seo orodje raziskava blagovne znamke

2. v zavihku generic research sortirajte najdene ključne besede po sorodnosti in volumnih kot kaže slika. Uporabite Ubersuggest, WordZe ali Google Keyword Planner.

seo orodje generična raziskava besed

3. zavihek 3, long tail research naredite kot kaže spodnja slika (brez iskalnih volumnov). Uporabite KW Shitter SEO orodje:

seo orodje long tail raziskava besed

4. zavihek question research naredite po spodnji sliki. V tem primeru so vprašanja zložena tudi že po poglavjih. Uporabite People also ask SEO orodje ali Answer the public:

seo orodje answer the public

5. zavihek za competition research napolnite s ključnimi besedami, ki jih v vaši panogi, najdete pri vaših konkurentih. Uporabite Google Keyword Planner, Ubersuggest ali WordZe.

seo orodje competition research

6. zavihek za search intent research napolnite s ključnimi besedami, ki razkrivajo nakupni namen obiskovalcev spletne strani. Te besede lahko najdete pri konkurenci kot oglaševane ključne besede ali z orodjem Search Intent UK Beta.

Če imate dodatna vprašanja iz tega poglavja, preverite že objavljena vprašanja in odgovore na tej povezavi ali pošljite svoje vprašanje.

>>> Prejšnje poglavje >>> Ključne besede [Razumevanje razlik med njimi]

>>> Naslednje poglavje >>> Strukturiranje strani po pravilih spletne optimizacije

Tags: No tags