Struktura spletne strani po pravilih spletne optimizacije – 4.del SEO tečaja

Kaj se boste naučili

V tem poglavju se boste naučili kako strukturirati spletno stran po pravilih spletne optimizacije. Če prebirate SEO nasvete iz tujine, precej SEO strokovnjakov za razlago o tem uporablja pojme, kot so: SEO silo, content hubs, topical relevancy in topical authority.

Čemu to koristi

Boljše kot je strukturirana spletna stran, ne samo iz vidika bolj smiselne in enostavne navigacije po internetni strani, ampak tudi tematsko sorodnih spletnih vsebin, na vaši internetni strani, bolj Googlovi pajki razumejo kontekst in vsebino vaše spletne strani, posledično pa so rezultati uvrstitev vaših internetnih strani na Googlu, trajnejši. To pomeni, da stroški (predvsem offsite SEO optimizacija, o kateri je govora v drugi polovici SEO tečaja) pri kakovostno SEO strukturirani spletni strani, zelo padejo.

Kaj je struktura spletne strani

Struktura spletne strani je njena zasnova, ki predstavlja (iz oči obiskovalcev spletnih strani) načrtovanje potovanja obiskovalca (prodajni lijak)) od točke vstopa na internetno stran do točke izstopa iz nje. S tem, da ni nujno, da se struktura spletne strani izkazuje z izgledom internetne strani (npr. preko navigacijskih menijev), kot jo vidijo obiskovalci, ampak (v odvisnosti od namena internetne strani).

Zapisano preprosto so cilji kakovostnega strukturiranja spletne strani, naslednji:

  • preprostost navigacije (da, se obiskovalec na spletni strani znajde)
  • združevanje tematsko sorodnih vsebin
  • skrb za čim krajšo oddaljenost spletnih vsebin, ki vsebujejo konverzijske cilje, od točke vstopa obiskovalcev na spletno stran. Idealno bi bilo, če obiskovalci internetne strani ne bi potrebovali več kot 3 klike, da pridejo do vsebin, na katerih, na spletni strani, merite konverzije

Da si boste lažje predstavljali kako strukturirati stran iz različnih vidikov optimizacije spletnih strani, so spodaj predstavljeni različni primeri:

  • v prvem primeru je prikazana struktura spletne strani iz vidika povezovanja vsebin
  • v drugem primeru je prikazano strukturiranje spletne strani iz vidika optimizacije primarnih in sekundarnih ključnih besed
  • v tretjem primeru je prikazano kako strukturirati stran, da boste hitro in enostavno ločili aktualne SEO kampanje od že izvedenih SEO optimizacijskih kampanj

Primer strukturiranja spletne strani Magus.si po tematikah

Spodaj poglejte primer tematsko zasnovane strukture spletnih vsebin na spletni strani Magus.si, ki na trgu ponuja blazino za izvajanje magnetne terapije doma:

struktura spletne strani magus

Pod vsako identificirano tematiko (bolečine v križuartritisrevmabolečine v kolenubolečine v kolkih) je načrtovan prostor za dolgorepe ključne besede (zamegljene vrstice), v katerega se dodajajo spletne vsebine, SEO optimizirane za dolgorepe ključne besede, v povezavi z izbrano tematiko.

NAMIG: s tako SEO strukturirano spletno stranjo, lahko ustvarjalec spletnih vsebin, zasleduje najmanj 2 SEO cilja. To sta:
– targetiranje na dolgorepe ključne besede
– v kolikor so vsebine, optimizirane za dolgorepe ključne besede, ustrezno interno povezane (ustrezen anchor, več o tem v enem od naslednjih poglavij) s tematikami, to prispeva k višjemu uvrščanju spletnih vsebin, na Googlu, tudi za posamezne tematike (ki so identificirane z težkimi, generičnimi, ključnimi besedami)

Primer strukturiranja spletne strani Ebonitete.si z namenom odkrivanja priložnosti optimizacije enega url naslova za več ključnih besed, hkrati

Spodnji primer strukture spletne strani ebonitete.si prikazuje, da bodite pozorni, da za vsak strukturiran url naslov, predvidite “prostor” za bodoče sorodne (sekundarne), ključne besede, ki jih boste našli v prihodnosti (a zanje ne bo potrebno pripravljati novih spletnih vsebin, temveč boste zanje optimizirali obstoječe url naslove). O tem je bilo govora v prvem poglavju tega SEO tečaja, ko smo govorili o t.i. sekundarnih ključnih besedah.

Na spodnji sliki lahko vidite kako je spletna stran ebonitete.si z enim url naslovom, optimizirana za kar 12 različnih (a tematsko sorodnih) ključnih besed. Ostale ključne besede, zraven besede “bonitete” so zamegljene:

struktura spletne strani ebonitete.si

Primer strukturiranja spletne trgovine (Pohištvo123.si) z namenom spremljanja rezultatov izvedenih SEO kampanj ter spremljanja aktivnosti izvajanih SEO kampanj

Pri optimizaciji spletnih strani je pomembno, da si ločite posamezne besede na tiste, s katerimi ste že dosegli visoke uvrstitve na Googlu od tistih s katerimi opravljate aktualno optimizacijo spletnih strani. Na ta način boste v prihodnosti dodajali vedno nove ključne besede, s katerimi želite doseči boljše uvrstitve, nad že “osvojenimi” ključnimi besedami pa boste izvajali nadzor (na spodnji sliki: monitoring):

struktura spletne trgovine pohistvo123.si

Na sliki je prikazana razdelitev ključnih besed za online trgovino Pohištvo123.si, ki izvaja optimizacijo svoje trgovine že vrsto let in je s številnimi, najtežjimi in najbolj konkurenčnimi besedami, na prvi strani Googla, med top ranking (od 1 do 5 na prvi strani Googla), za nove ključne besede pa šele začenja s SEO aktivnostmi.

Kakovostno in smiselno ter tudi iz vidika SEO, ustrezno strukturo spletnih strani in trgovin, najlažje pri vaših konkurentih zasledite z opazovanjem tega kako so zasnovani breadcrumbs (označbe poti do pristajalnih strani). Na spodnji sliki so prikazane breadcrumbs trgovine Pikapolonica, ki nakazujejo kako je strukturirana spletna trgovina:

breadcrumbs pikapolonica

POZORNO PREBERITE TO: Ko se boste lotili strukture svoje spletne strani, ne pozabite upoštevati tudi tega, da se v največ primerih, največ t.i. avtoritete spletne strani (t.i. PA = page authority) nahaja na prvi strani vaše spletne strani. Zato je smiselno, da internetno stran, strukturirate tako, da iz prve strani “kažejo” notranje povezave na vaše najpomembnejše spletne vsebine, ki so hkrati vaši SEO cilji (spletne strani, ki jih želite na Googlu, uvrstiti višje).
Primer: Ko so mi še bile na osebni spletni strani matijazajšek.com, pomembne ključne besede optimizacija spletnih stranispletna prodaja in spletni marketing, so iz moje osebne internetne strani, že pri vrhu strani, na te podstrani “kazale” tudi te notranje povezave:

notranje povezave prva stran matijazajsek

DOMAČA NALOGA ŠT.4:
Iz raziskanih ključnih besed iz četrte naloge, pripravite sklope tematsko sorodnih besed, podobno kot kaže spodnja slika. Zapisano po domače, morate zdaj iz predhodne naloge, skupaj zložiti podobne besede tako, da bodo predstavljale posamezne tematike (t.i. topical clusters):

tematski sklopi kljucnih besed
Na sliki so zložene tematike spletne strani Seo-Praktik.si. Ker za spletno optimizacijo internetne strani Seo-Praktik.si redno skrbimo, obstaja veliakk verjetnost, da je ta porazdelitev ključnih besed, danes drugačna.

Slika prikazuje, da ima spletna stran Seo-Praktik.si eno glavno tematiko, to je “optimizacija spletnih strani” (točka 1), v njej pa se nahaja več podtematik (točka 2), ki jih povezujejo podobne ključne besede. Na desni strani tabele načrtujte prostor za identifikacijo search intentov (3) in identifikacijo ustreznih formatov spletnih vsebin (4) (glede na najpogosteje prikazane formate pri vaših targetiranih ključnih besedah)Bodite pozorni, da so ključne besede v posameznih tematikah zložene po zaporedju od najvišjega do najnižjega iskalnega volumna.

Če imate dodatna vprašanja iz tega poglavja, preverite že objavljena vprašanja in odgovore na tej povezavi ali pošljite svoje vprašanje.

>>> Prejšnje poglavje >>> SEO orodja za iskanje ključnih besed
>>> Naslednje poglavje >>> Načrtovanje in pisanje bloga po SEO pravilih

Tags: No tags