Načrtovanje bloga po SEO pravilih – 5.del SEO tečaja

Kaj se boste naučili

V tem koraku se boste naučili kako SEO ustrezno zasnovati (t.j. načrtovati) blog na internetni strani, z namenom, da boste skozi čas in vedno več objavljenih blog zapisov na vaši spletni strani, pritegovali vedno večje število obiskovalcev na vašo spletno stran.

Hkrati boste v tem koraku spoznali kaj je evergreen vsebina, kako pripravljati vsebine za blog po modelu AIDA, kakšen je pomen polja “above the fold” in kaj so content gaps.

Čemu to koristi

Več kot imate na svojem blogu, na spletni strani, objavljenih, SEO ustreznih vsebin (to so zapisi na blogu, ki jih uspete optimizirati tako, da so uvrščeni na čim višja mesta na prvi strani Googla), več obiskovalcev (uporabnikov Googla), si na svoje spletne strani, lahko obetate.

Dlje časa kot uspete vaše objavljene vsebine na blogu zadržati/ohraniti na najvišjih pozicijah na Googlu, več obiska si lahko obetate.

V tem kontekstu pomeni izraz evergreen vsebina, spletno vsebino za blog, ki jo zasnujete tako, da je z njo, skozi čas, mogoče, enostavno več let zaporedoma, kljub trudu konkurence, rangirati na prvi strani Googla.

Boljše kot je zasnovan blog na začetku njegovega ustvarjanja, lažje ga boste v prihodnosti nadgrajevali in dopolnjevali, z njim pa posledično imeli manj časa, za ohranjanje visokih uvrstitev na Googlu.

V VEDNOST: Po spodaj predstavljenem načrtu zasnove bloga, sam pišem bloge na dveh spletnih straneh. Na osebni spletni strani MatijaZajšek.com pišem blog od leta 2012 (najmanj enkrat na mesec), od leta 2018 pa blog na spletni strani Seo-Praktik.si.

Kako načrtovati prvo stran bloga in posamezne kategorije v blogu

V največ primerih (ne pa vedno) je blog na internetni strani namenjen informiranju, zato se največkrat spletne vsebine (članki na blogu), SEO optimizirajo za t.i. informativne ključne besede (te se pogosto začnejo z vprašalnicami kaj, zakaj, kdo, kako,…). Za informativne ključne besede se na blogu optimizirajo tudi posamezne kategorije zapisov na blogu. Podrobnosti o razlikah med ključnimi besedami ste spoznali v drugem poglavju tega SEO tečaja.

Če so nakupne, generične in dolgorepe ključne besede, ponavadi rezervirane za to, da preko njih optimizirate svojo ponudbo, kategorijo izdelkov v trgovini, vstopne spletne strani, pristajalne strani in podobno, so informativne ključne besede, v največ primerih, “rezervirane” za blog na spletni strani.

Vendar pozor….

Če bo vaš blog na internetni strani, sestavljen zgolj iz člankov, ki so optimizirani na predhodno raziskane informativne ključne besede, s tem delate uslugo morebitnim vašim konkurentom, ki jim, za raziskavo ključnih besed, za njihov blog, ne bo treba nič drugega, kot, da obiskujejo vaš blog in dobivajo ideje o čem pisati na svojem blogu.
!!! Če je le mogoče poskušajte zraven SEO optimiziranih objav na blogu, z objavami graditi tudi osebno blagovno znamko. Podrobnosti o tem na povezavi !!!

Hkrati boste, če boste svojo glavno stran bloga, zasnovali zgolj na podlagi raziskave ključnih besed, “osiromašili” oz. izpustili priložnosti, ki jih sicer ponuja priprava nekaterih drugih vrst spletnih vsebin (ki se sicer tudi ponavadi objavljajo na blogu).

Če je le mogoče kategorije vašega bloga zasnujte tako, da zapisi pokrivajo različne vidike dojemanja vsebin.

V odvisnosti od tega koliko aktivnosti, copywriterjev in časa, nameravate vložiti v ustvarjanje bloga, lahko posamezne vsebine na blogu, segmentirate npr. na:

 • 1 seo optimiziran uporaben nasvet na mesec (katerega namen je targetirati na dolgorepo ključno besedo)
 • 1 prikaz primera iz prakse/na mesec (ki je lahko v celoti razbremenjen upoštevanja SEO pravil), s čimer takšne vsebine zelo hitro izgubijo, ponavadi pretirano, reklamno noto sporočanja
 • 1 osebno zgodbo, izkušnjo oz. story telling z namenom, da vas spremljevalci vašega bloga “začutijo”
 • 1 prodajni članek preko katerega namensko, s pomočjo pisane besede, “trenirate” svojo umetnost spletne prodaje s pomočjo bloga. V prvem takšnem zapisu boste verjetno “prodajali” dokaj nerodno, s časom pa bodo vaša prodajna besedila vedno bolj samozavestna in duhovita, posledično pa boste preko teh besedil večali konverzijo iz svojega bloga.

NAMIG: če imate časa ali kadra premalo za zgornji predlog ustvarjanja vsebin na blogu, na mesec, potem poskušajte vseeno slediti zgornji raznovrstnosti vsebin, četudi jih lahko implementirate le z eno vsebino na mesec. To pomeni, da en mesec objavite prodajno besedilo, drugi mesec SEO optimiziran uporaben nasvet, tretji mesec primer iz prakse in četrti mesec, osebno izkušnjo. Iz vidika aktualnosti in svežine vaših objav na blogu, poskušajte aktivnosti na blogu planirati vsaj tako, da imate eno novo objavo na mesec, če pa preko različnih vrst blogovskih vsebin, zasledujete še druge marketinške cilje (npr. na družabnih omrežjih), pa boste tako ali tako želeli, da imate na svojem blogu, več vsebin, kot zgolj eno na mesec.

Spodaj poglejte primer zasnove tematik na blogu matijzajšek.com in delček analiziranih long tail ključnih besed za posamezne tematike:

zasnova kategorij bloga

Z rdečo so označene tematike/kategorije na blogu matijazajšek.com, z zeleno so označene analizirane dolgorepe ključne besede za vsako posamezno tematiko na blogu.

Kako načrtovati posamezno vsebino na blogu

Od načrta (zasnove bloga) je odvisno:

 • kako hitro boste napisali nov blog zapis
 • kako enostavno bo potekala SEO optimizacija bloga
 • na katerem mestu, na Googlu, se bo uvrstil posamezen blog zapis
 • koliko dela boste potrebovali v prihodnosti, da bo vaš blog zapis, svojo visoko uvrstitev na Googlu, obdržal ali celo še izboljševal

Preden zasnujete posamezen blog zapis:

 • preverite kakšen iskalni volumen ima targetirana ključna beseda, za katero boste optimizirali zapis
 • preverite ali vaša spletna stran, morebiti s katerim url naslovom, že rangira na prvih dveh straneh Googla (v tem primeru je ponavadi boljše, če optimizirate že obstoječo spletno vsebino, za nov blog zapis pa poiščete drugo ključno besedo)

Vsak posamezni blog zapis zasnujete tako, da:

 • najprej določite grobi glavni naslov
 • nato določite grobe naslove poglavij. Pri tem bodite pozorni na prve 3 ali 4 blog zapise, ki trenutno zasedajo najvišje uvrstitve na Googlu in tudi na vrstni red poglavij (najpomembnejša poglavja načrtujte na vrhu zapisa). To je t.i. polje above the fold (vidno polje ekrana brez skrolanja miške) na katerem želite čimpjre prikazati najpomembnejšo informacijo v zvezi z targetirano ključno besedo.
 • med konkurenčnimi blog zapisi, ki so za targetirano ključno besedo, že uvrščeni visoko na Googlu, razmislite o t.i. content gaps. Conteng gaps je izraz za vsebinske luknje – to so tematike, ki jih zaznate, da so jih konkurenti znotraj svojih zapisov, opisali premalo jedrnato, natančno oz. površno.

Poglejte primer zasnove blog zapisa, če bi v njem želeli predstaviti informacije o tem kako ustvariti linkedin profil:

zasnova bloga primer

Ko imate načrtovano zasnovo bloga, začnite s pisanjem bloga:

 • vaš blog naj vključuje poglavja, ki jih zasledite pri konkurečnih zapisih (a vsebina naj bo razložena na bolj enostaven, razumljiv, jedrnat in marketinško privlačen način)
 • vaš blog zapis naj vključuje content gaps (vsebine, poglavja, ki so jih pri konkurenci spustili oz. obdelali površno)

Šele, ko imate blog zapis napisan, začnite z optimizacijo vsebine.

DOMAČA NALOGA št.5:
Iz opravljene analize ključnih besed (iz domače naloge iz drugega poglavja tega SEO tečaja), poiščite INFORMATIVNE ključne besede, ki imajo visoke iskalne volumne in jih oblikujte v ločene tematike. Zanje odprite kategorije znotraj vašega bloga. V vse te kategorije boste kasneje dodajali blog zapise, s čimer boste (posredno) uvrščali vaše kategorije, SEO optimizirane za visoke iskalne volumne, proti prvi strani Googla.

Bodite pozorni, da za glavne tematike vašega bloga ne izberete NAKUPNIH ključnih besed.
Primer: če ste npr. lastnik spletne trgovine, ki prodaja kozmetiko, prepustite optimizaciji vsebine za ključno besedo kozmetika, raje vašo kategorijo v spletni trgovini s kozmetiko, za blog pa izberite kategorijo (nega obraza). Obe ključni besedi imata soliden iskalni volumen, le, da se s ključno besedo nega obraza, na prvi strani Googla, nahaja več spletnih strani z blog zapisi, s ključno besedo kozmetika pa ponudba izdelkov v spletnih trgovinah s kozmetiko.

Če imate dodatna vprašanja iz tega poglavja, preverite že objavljena vprašanja in odgovore na tej povezavi ali pošljite svoje vprašanje.

>>> Prejšnje poglavje >>> Strukturiranje strani po pravilih spletne optimizacije

Tags: No tags