Kje dobiti neusahljiv navdih in ideje za SEO članke

Za top rezultate pri optimizaciji spletnih strani, ni druge, kot, da se “sprijaznite” ali, še boljše, da vzljubite redno (in kakovostno) pisanje SEO člankov.

SEO članki so motor izvajanja optimizacije spletnih strani na več koncih:

 • s kakovostnimi in visoko rangirajočimi na Googlu, SEO članki, “pobirate” long tail uporabnike iskalnika Googla. Vsak nov spisan in visoko uvrščen SEO članek, optimiziran za eno ali več long tail ključnih besed, pripelje novih 30, 40, 50, 100 (in kasneje še več) oči, ki vaše članke zagledajo na prvi Googlovi strani. Višje kot so vaši SEO članki uvrščeni, več teh “oči” klika na vaše članke, posledično vam obisk na vašo spletno stran zaradi tega narašča.

 • prikazi vaših (onsite) SEO člankov se seštevajo – vse dokler uspete zagotoviti, da vaš spisan SEO članek ostaja kakovosten (občasno oz. sistematično njegovo posodabljanje), tak članek priteguje nove klike na vašo spletno stran, iz meseca v mesec.

 • 30, 40, 50 ali 100 ogledov in še manj klikov za en SEO članek se sicer, na prvi pogled, ne sliši ogromno, ampak z vedno več članki (katerih volumni se seštevajo), si na koncu enega leta dela lahko obetate dober obisk.
  Zrno na zrno pogača.
  Svojim mentorirancem za SEO, skoraj vsem, med našimi predavanji, pokažem spodnjo sliko:
seo članki učinek

S prikazano sliko želim pokazati kaj je mogoče s SEO članki narediti v enem letu, ob tem, da sem to SEO zgodbo (na mizarstvo.si) sestavljal in pisal med letoma 2014 in 2015 (ko niti približno o spletni optimizaciji nisem vedel to kar vem danes).

Spletno stran sem s SEO članki pripeljal do cca.15.000 unikatnih obiskovalcev na mesec.
Kar še danes (maj 2022) prinaša cca. 300 povpraševanj na mesec (od tega jih je čez polovica po telefonu (ki ga imam na tiho in sprejemam samo maile)).

OPOMBA: Nisem mizar in o mizarstvu nimam niti približno kakšnega znanja. Razen vgradnih omar, preko zgoraj opisane spletne strani, ostalih mizarskih storitev in rešitev ne prodajam. Na spletni strani mizarstvo.si se danes pretežno vrtijo Googlove reklame (adsense) kar zadošča za en krasen, iz strani Googla, plačan dopust na leto za našo družino.
 • s SEO članki dvigujete kredibiliteto svoje spletne strani. Več kot pametnega in uporabnega ponudite uporabnikom Googla v svojih SEO člankih, bolj vas bodo Googlovi pajki prepoznavali kot zaupanja vredno in ekspertizno spletno stran. Posledično je nagrada višja uvrstitev vaše spletne strani na Googlu.

 • s SEO članki, ki vsebujejo ustrezne notranje povezave (internal links) na vaše t.i. SERP cilje, prispevate k višji uvrščenosti vaših spletnih vsebin na Googlu tudi za najtežje in najbolj konkurenčne ključne besede

 • s kakovostnim pisanjem SEO člankov pridobite možnost potegovati se za “osvajanje celotne vertikale” organskih prikazov spletnih stran na Googlu. Če znate kakovostno pisati SEO članke, je pravzaprav (skoraj) vseeno na kateri spletni strani je vaš SEO članek objavljen, Google bo to vsebino prikazal med prvimi.

  Poglejte spodnji primer: od 10 prikazanih SEO člankov na prvi strani Googla, za ključno besedno zvezo “seo pravila” sem vsebino za 8 prikazanih url naslovov spisal jaz 🙂. Posnetek stanja na Googlu (maj 2022).
seo članki seo pravila 1
seo članki seo pravila 2

Glavni izziv pri pisanju kakovostnih SEO člankov

Problem oz. izziv, ki utegne nastopiti (in dejansko tudi pri večini nastopi) je v tem, da prej ali slej zmanjka idej in navdiha o čem še pisati SEO članke. In, ko pride ta trenutek (pišem iz lastne prakse), je ne samo problem kakovostno napisati SEO članek, ki bo nekomu uporaben in koristen, ampak predvsem v tem, da takšnega članka ne morete napisati hitro.

Hitrost pisanja SEO člankov je pri marsikaterem SEO copywriterju, težava. In to zeeelo velika. Moje mentorirance občasno vprašam koliko časa so porabili za pisanje nekega članka. In sem med različnimi dobil tudi že odgovore, da 3 do 5 dni, 5 do 9 ur in podobno.

Daljše pisanje SEO člankov se, logično, pričakuje pri SEO začetnikih, sčasoma se pri večini pisanje enega onsite SEO članka nagnete v 2 do 3 ure.

OPOMBA: Glede na to, da večina SEO članke loči na onsite SEO članke in offsite SEO članke, so zgoraj ocenjene 2 do 3 ure za pisanje SEO članka, mišljene za onsite SEO članek, dolg med 1500 in 2000 znaki. Kakšne so vse vrste različnih SEO člankov, najdete na povezavi Vse kar je treba vedeti za kakovosten SEO članek.

Na hitrost pisanja SEO člankov poglejte iz druge strani.

Čas, v katerem ste napisali SEO članek, je metrika, ki vam pove kako natrenirani ste pri pisanju SEO člankov. Če vzamete za vaš “SEO standard”, da se mora vsak vaš napisan SEO članek uvrstiti na prvo stran Googla, potem je hitrost podatek, ki pove koliko časa ste “porabili” za iskanje ideje o čem pisati, iskanje ključne besede, zasnovo članka (načrt poglavij), pisanje same vsebine ter končno SEO optimizacijo celotne vsebine.

Če boste pri več vaših člankih pozorni na hitrost napisanega takega članka (ki zadostuje zgornjih standardom), boste ugotovili, da v veliki večini primerov problem, da takšnega članka ne spišete v 2 do 3 urah, leži v tem, da manjka ideja (oz. ključna beseda) za vaš članek.

Dobesedno neusahljiv vir za navdih in ideje za SEO članke

Res prosim, da pozorno preberete spodnje.

Recimo, da je vaša ključna besedna zveza “kako optimizirati spletno stran” (dam ta primer, ker je to primer v moji panogi). Besedna zveza ima 40 iskanj na mesec na slo Googlu:

kako optimizirati spletno stran

Glavni vir, da pridete do ideje za pisanje SEO članka na temo “kako optimizirati spletno stran” je prva stran Googla.

kako optimizirati spletno stran prva stran google

V čem se razlikujejo 2, 3, 4 prikaz na prvi strani Googla? V ničemer, vsi so ponudbe.

V čem se razlikujeta predzadnji in zadnji prikaz na Googlu? V ničemer, oba podajata splošne nasvete.

Od njiju je bolj konkreten en prikaz nad njima, ki ne podaja “splošne nasvete” ampak, vsaj iz naslova nakazuje, da se v SEO članku nahaja 5 konkretnih nasvetov kako optimizirati spletno stran. Še bolj konkretne in vse ostale nasvete vsebuje prvi prikazan rezultat (Vodnik o tem kako optimizirati spletno stran).

Če bi hoteli targetirati na ključno besedno zvezo “kako optimizirati spletno stran”, bi morali idejo iskati v drugačni vsebini, kot so že te, trenutno objavljene na Googlu. Zakaj? Ker je Googlu v interesu njegovim uporabnikom ponuditi različne pristope in možnosti kako naj optimizirajo svoje spletne strani.

Kaj bi bile npr. primerne vsebine, ki trenutno (maj 2022) še niso objavljene na temo tega kako optimizirati spletno stran:

 • kako najlažje optimizirati spletno stran
 • kako najhitreje optimizirati spletno stran
 • kako sami optimizirati spletno stran brez najema SEO agencije
 • kako optimizirati spletno stran za čez 20 ključnih besed
 • kako optimizirati spletno stran tako, da bo vedno med top 3 uvrstitvami na Googlu
 • itd…

NAMIG: Dokazano na eni izmed zgornjih slik je, da lahko Google prikaže različne SEO članke iz iste spletne domene, na treh različnih url naslovih. Za več SEO člankov iz različnih url naslovov iz iste spletne domene, sam v Sloveniji še nisem videl primera. Ne pomeni pa to, da 100% ni mogoče na prvo stran Googla iz iste spletne domene uvrstiti še več url naslovov iz ene domene. Zanesljivo pa osvajanje celotne vertikale Google (slike zgoraj) deluje, če imate na voljo pisanje SEO člankov na več različnih spletnih domenah.

Predstavljajte si, da imate na voljo 10 različnih domen (v mreži Nubia za gradnjo povratnih povezav jih imajo sodelujoči SEO pisci na voljo cca. 150), potem potrebujete 10 različnih idej za vsako ključno besedo. 10 spletnih strani x 10 različnih ključnih besed pomeni 100 člankov s 100 novimi (drugačnimi) idejami za vsebine na SEO člankih. Kar jih z lahkoto najdete, če pozorno opazujete že visoko uvrščene vsebine in SEO članke na prvi Googlovi strani.

Za več informacij se obrnite še na 2. poglavje Razumevanje ključnih besed in razlik med njimi brezplačnega SEO tečaja za samostojno izvajanje spletne optimizacije in na 5. poglavje o Načrtovanju in pisanju bloga ter SEO člankov po SEO pravilih.

Da vam bo iskanje idej za lažje pisanje SEO člankov hitreje steklo, poglejte še spodnje primere:

Še več primerov za iskanje idej za SEO članke

Ideje za pisanje SEO člankov za artrozo

Hiter pogled na prvo stran Googla, za ključno besedo artroza, pokaže, da prvo uvrščeni SEO članki temeljito pišejo o vzrokih, znakih in zdravljenju artroze. Zadnja dva uvrščena članka omenjata še prehrano in telesno vadbo v povezavi z artrozo:

seo članki artroza

Ideje za SEO članke s katerimi bi lahko poskušali osvojiti prvo stran Googla za ključno besedo “artroza”:

 • kako čudovito živeti z artrozo
 • artroza po posameznih delih telesa (artroza kolka, prstov, stopala, ramena, gležnja, kolena,…). Tukaj bi sicer morali napisati bolj kakovostno in temeljito vsebino od prvo uvrščenega SEO članka na www.magus.si, ker že ta članek temeljto pokriva npr. artrozo kolka in artrozo kolena.
 • namigi medicinskih specialistov za zdravljenje artroze
 • artroza in ostale, povezane bolezni
 • itd…

Ideje za pisanje SEO člankov o bonitetnih informacijah

Pogled na prvo stran Googla vam pokaže, da se s ključno besedo “bonitetne informacije” prikazujejo spletne strani, ki so pravzaprav ponudniki raznovrstnih informacij o bonitetah podjetij.

bonitetne informacije prva stran google

Zgornja slika pove, da očitno Google želi njegovim uporabnikom prikazati predvsem ponudnike, ki ponujajo bonitetne informacije. Če se želite s svojo spletno vsebino potegovati za prvo stran Googla, je zato priporočljivo, da bodisi optimizirate vstopno spletno stran vaše hiše (poglejte prvi rezultat zgoraj: bonitetne informacije ebonitete.si), bodisi izdelate pristajalno stran na kateri ponudite možnost pridobitve bonitetnih informacij.

NAMIG: Pri nakupnih ključnih besedah dobi povprečen SEO upravljalec, ko pogleda prvo stran Googla, občutek, da Google želi za te ključne besede, na prvi strani, prikazovati izključno ponudnike in online trgovine. Kar ne drži. Google ima tudi za nakupne ključne besede “rezervirane” t.i. proste slote/mesta, na katera bi uvrstil kakovostne informativne vsebine – seveda ob pogoju, da bi bile te njegovim uporabnikom koristne in uporabne. Poglejte spodnjo sliko:

Prvi trije prikazi za ključno besedno zvezo “zavarovanje terjatev” so ponudniki, ki dejansko na trgu ponujajo storitev zavarovanja terjatev:

zavarovanje terjatev prva stran google

Če podrobno pogledate sliko se, na četrtem mestu, nahaja informativna vsebina (SEO članek) na temo najpogostejših vprašanj v povezavi z zavarovanjem terjatev. To pomeni, da prostor za informativne vsebine in SEO članke tudi pri na videz, izključno nakupnih ključnih besedah, obstaja. Tudi za 1. in drugo uvrščeno stran (triglav.si in zavarovanje terjatev na prvafina.si).

Uporaben video za iskanje idej za SEO članke:

V pomoč:

Izobraževanja in tečaji za digitalni marketing
Vrste SEO člankov in njihov vpliv na SEO
1 – How To Use 11+ Free Tools To Find Prequalified Content Ideas for SEO

Tags: No tags