SEO evergreen vsebine [kaj so in čemu koristijo pri optimizaciji spletnih strani]

Ena izmed glavnih ambicij dobrih piscev SEO vsebin bi morala biti, ne samo, da spišejo svoje spletne vsebine tako, da te v prvem trenutku (prvem tednu ali mesecu) dosežejo visoko uvrstitev na Googlu, ampak, da pišemo, optimiziramo in, na splošno, pripravljamo takšne SEO vsebine, ki bodo na Googlu ostajale na vrhu iskalnika dlje časa. Celo več let. Temu so namenjene t.i. SEO evergreen vsebine.

Predstavljajte si, da pripravite takšno vsebino, ki ne samo, da jo po prvem indeksiranju Googla, uvrstite na prvo Googlovo stran, ampak takšno vsebino, ki s časom, na prvi strani še pridobiva pozicije. Ko pa jih pridobi dokončno, pa visoko pozicijo ohranja, več mesecev. Včasih pa tudi let.

Predstavljajte si, da pripravljate SEO optimizirano spletno vsebino, ki targetira na ključno besedno zvezo, ki ima, recimo 100 mesečnih uporabnikov.

Če prvi mesec to vsebino uvrstite na prvo stran Googla, na prvo mesto, bo nanjo posledično, po raziskavah klikabilnosti na prvo uvrščene organske prikaze spletnih strani, kliknilo cca. 30 % tistih, ki jo vidi. To je cca. 33 uporabnikov Googla (vir raziskave najdete v grafu, na prvi strani Seo-Praktik.si).

Če ta ista vsebina naslednji mesec, bodisi zaradi tega, ker je konkurenca pripravila boljšo vsebino za isto targetirano ključno besedo, bodisi, ker je prenehal delovati t.i. freshness of the content faktor (naša vsebina po enem mesecu več ni najbolj sveža), zdrsi za nekaj mest, se temu ustrezno zmanjša število klikov.

Če naslednje mesece naša opazovana SEO vsebina drsi še bolj, se posledično organska klikabilnost (t.j. število klikov brez promocije vsebine na socialnih omrežjih, emailingu ali v plačanih oglasih) še zmanjša. Tako daleč, da zna pasti tudi na nič ogledov.

To posledično pomeni, da smo v preteklosti pripravljali SEO vsebino, ki je z vsakim nadaljnim mesecem v prihodnosti, ne vidi na Googlu več nihče. In, da vsebina počasi “leze” v pozabo.

S pojmom SEO evergreen vsebine označujemo tiste spletne vsebine, ki jih optimiziramo za naše najbolj pomembne ključne besedne zveze in želimo z njimi dlje časa, če ne že konstantno, zasedati najvišja mesta na Googlu.

Kaj so SEO evergreen vsebine

SEO evergreen vsebine so različne vrste SEO optimiziranih vsebin s katerimi imate dolgoročen (več letni) načrt pojavljati se na najvišjih mestih na prvi strani Googla.

SEO evergreen vsebine so lahko objave na blogih, optimizirane za dolgorepe ali generične ključne besede, pristajalne strani, strani s predstavitvijo izdelkov (npr. kategorije v spletnih trgovinah), produktne spletne strani, vstopna stran, stran”o vas”, itd…

Za SEO evergreen vsebine so primerni vsi formati spletnih vsebin (tudi video vsebine, podcasti, slike in pdf dokumenti, ker jih Google prav tako, kot ostale url-je indeksira in prikazuje v svojem iskalniku).

Bolj uspešna in več prikazov dosega tista spletna stran, ki je z več svojimi podstranmi (url naslovi) najdlje časa uvrščena na prvo stran Googla. Iz tega izhaja logična ambicija SEO upravljalcev spletnih strani in SEO copywriterjev, da vse svoje vsebine zastavimo kot evergreen SEO vsebine.

kaj so seo evergreen vsebine
Vir (2)

Zakaj ni pametno vseh svojih spletnih vsebin zastaviti kot SEO evergreen vsebine

Dolgoročno je seveda logično, da si želite čimveč svojih spletnih vsebin, videti na prvih pozicijah na Googlu. Tako kot je logično tudi, da si želite za čimveč svojih url naslovov, da so ti na Googlu uvrščeni na prvih mestih, čim dlje časa.

A doseganje najvišjih pozicij na Googlu zahteva čas. To veste.
Pravtako zahteva čas tudi “branjenje” že doseženih pozicij na Googlu.
Obenem pa želite v prihodnosti svoj SEO posel peljati tako, da boste imeli s časom še vedno več, dodatnih spletnih vsebin in ključnih besed na prvi strani Googla. Kar spet zahteva čas.

Zato je zastavitev tega katere vaše SEO vsebine bodo tudi SEO evergreen vsebine, odvisna od vaših poslovnih prioritet. Kakšen smisel ima neko vsebino imeti začrtano kot SEO evergreen vsebino, če vam je npr. leto dni njene uvrstitve na prvi strani Googla, na prvem mestu, prineslo 2 stranki.

SEO evergreen vsebina naj bo tista, ki zasleduje vaše poslovne cilje.

Kakšna je dodana vrednost SEO evergreen vsebin v primerjavi z ostalimi SEO vsebinami

Ostale SEO optimizirane vsebine služijo drugačnim namenom. Npr.

  • offsite SEO članki so prvenstveno namenjeni za gradnjo backlinkov
  • onsite SEO long tail članki targetirajo na dolgorepe besede in tematsko (z internim linkom na SEO evergreen vsebine) podpirajo evergreen vsebino, t.j. onsite SEO podporni članki
  • PR članki, objavljani na spletnih, medijskih portalih, služijo ponavadi brandingu
  • nekatere SEO optimizirane vsebine prvenstveno služijo generaciji leadov (npr. pristajalne strani)

IZ PRAKSE: Kot rečeno že v enem poglavju višje, je vsaka vsebina lahko zastavljena kot SEO evergreen vsebina. S SEO evergreen samo označujemo ambicijo, da nam je pomembno, s to spletno vsebino, biti na Googlu, konstantno na vrhnjih pozicijah. WordPress uporabniki vtičnika Yoast, SEO evergreen vsebino označite s t.i. “cornerstone content”.

Kako določiti katere vsebine boste zastavili kot SEO evergreen

Čeprav so lahko prav vse vaše spletne vsebine zastavljene kot, da bodo vedno na vrhnjih pozicijah na Googlu, v praksi to ni mogoče.

Zakaj ne?

Ker bo s časom vedno več ključnih besed in posledično, na vaših spletnih straneh, vedno več vsebin, hkrati pa bo prihodnost najbrž pokazala, da z vsemi vašimi spletnimi vsebinami, ne dosegate poslovnih ciljev, za katere ste ob pisanju teh vsebin, mislili, da jih boste.

Za SEO evergreen vsebine se odločite na podlagi profita, ki vam ga posamezna vsebina prinaša. Če mislite, da morate najprej vsebino pripeljati do prve strani Googla in na prva mesta, da bi sploh videli kakšen profit prinaša posamezna vsebina, preskočite to fazo (ki je lahko dolga tudi več mesecev ali let), in profitabilnost SEO evegreen vsebine testirajte z zakupom ključnih besed (Google Ads).

Drugi način, da določite svoje SEO evergreen vsebine je, da ste pozorni na to katere vsebine (plačljivo) oglašuje vaša konkurenca. Več konkurentov kot oglašuje posamezne vsebine, manjša je verjetnost, da se vsi motijo 🤪.

verjetnost da vsebina postane SEO evergreen
Vir 3

Kako najbolj učinkovito pripravljati SEO evergreen vsebine

SEO evergreen vsebino najbolj učinkovito pripravite tako, da jo pred pisanjem oz. izdelavo (če gre npr. za video vsebino) dobro načrtujete.

Dober načrt SEO evergreen vsebine pomeni, da načrtujete vsebino tako, da jo je mogoče v prihodnosti, na hiter in enostaven način dopolnjevati. SEO evergreen vsebina ne nastane čez noč, hkrati pa jo boste, če boste želeli z njo ohranjati vrhnje pozicije na Googlu, itak morali dopolnjevati.

SEO evergreen vsebina v obliki bloga je načrtovana s pomočjo poglavij. Poglavja zastavite tako, da jih bo v prihodnosti mogoče hitro in smiselno dopolnjevati s podpoglavji in dodatnimi poglavji. Osnovna poglavja (H2) zastavite na široko (kot jih ima konkurenca) plus, da vključite kakšno t.i. H2 content gap poglavje (poglavje ali podpoglavje, ki ga konkurenca nima).

S podpoglavji pojdite v globino tematike posameznega poglavja. Če npr. vaša konkurenca ima v enem poglavju omenjeno “zgodovino nastanka x tematike”, pojdite v svojem poglavju o zgodovini v podpoglavja. Npr. “zgodovina od takrat do takrat”, “zgodovina po 2. svetovni vojni, itd…)

Kako se lotiti priprave SEO evergreen vsebine

Priprave SEO evergreen vsebin se lotite z načrtom poglavij. Če je za SEO evergreen vsebino mišljen blog zapis, targetirajte na ključno besedno zvezo z vodnikom (tega lahko nonstop dopolnjujete in ažurirate).

Če je za SEO evergreen vsebino mišljena video vsebina, ima tudi ta lahko poglavja. Enako velja za podcaste in pdf vsebine.

Pri načrtovanju poglavij imejte ves čas v mislih to, da sestavljate takšen načrt poglavij, ki ne bo NIKOLI dokončen. Vsako poglavje naj omogoča, da ga je možno v prihodnosti še dodatno “podkategorizirati” oz. razbiti na še več podpoglavij.

Takšen pristop k pripravi SEO evergeen vsebin vam bo dal iztočnico, da svojo vsebino v nedogled izboljšujete, brez, da podrete strukturo vaše vsebine. Vaša vsebina se na ta način v prihodnosti samo še dopolnjuje.

Dopolnjevali in pilili pa jo boste samo po potrebi (npr. enkrat na leto ali takrat, ko vas je kak konkurent na Googlu prehitel).

Zakaj posodabljati SEO evergreen vsebine

Posodabljanje SEO evergreen vsebin prinaša najmanj 2 koristi:

  • vaša vsebina je znova aktualna, ažurna in sveža (tudi s spremenjenim datumom objave vaše vsebine)
  • vaša vsebina, z vsako novo posodobitvijo, pridobiva na kakovosti (v kolikor je posodobljena vsebina, kakovostna)

Kdaj posodabljati SEO evergreen vsebine

Primerno obdobje za posodabljanje SEO evergreen vsebin ni neka absolutna številka (npr. vsakih 6 mesecev), ampak prej naslednje:

  • trenutek, ko odkrijete, da vaša obstoječa vsebina ni več aktualna
  • trenutek, ko odkrijete, da vas je z vsebino, ki targetira isto ključno besedo kot vi, prehitela vaša konkurenca
  • trenutek, ko menite, da vaši obstoječi vsebini manjkajo vaša nova in sveža dognanja

SEO pisci spletnih vsebin, ki pišete redno, boste tako ali tako, čez pol leta v vsaki vaši, v preteklosti spisani vsebini, našli rezerve in izboljšave – saj v nasprotnem v pol leta pisanja, sploh niste napredovali!

Primeri SEO evergreen vsebin

Primerov SEO evergreen vsebin je na spletu ogromno. SEO strokovnjaki jih dostikrat najlažje prepoznamo tako, da v url naslovih ali datumih objav posameznih vsebin, najdemo letnico prvega zapisa vsebine, v samem naslovu vsebine pa je letnica aktualnega leta:

primer SEO evergreen vsebine

SEO pisci, ki targetirajo na ključne besede, ki so povezane z aktualno letnico, ne gredo in vsako leto napišejo novo SEO vsebino za novo targetirano leto, ampak preprosto prenovijo svojo obstoječo vsebino, v SEO naslov, H1 naslov in/ali meta opis pa dodajo aktualno letnico (razen, če kaj spregledajo 😜, kot na zgornji sliki).

NAUK IZ ZGORNJEGA PRIMERA: Ne zastavite SEO evergeen vsebin z letnicami v url naslovih. SEO naslov, meta opis, H oznake in vse v sami vsebini lahko v prihodnosti vedno spremenite na aktualni datum, url naslovov pa se ne priporoča spreminjati.

Primer SEO evergreen vsebine v obliki blog zapisa

Moj primer SEO evergreen vsebine v obliki bloga je npr. Vodnik Kaj je optimizacija spletnih strani in čemu služi. Vsebino na tej povezavi obnavljam, dopolnjujem, ažuriram (in tudi brišem neaktualne informacije) najmanj enkrat na pol leta.

Od prvega zapisa, ki sem ga na tem zgornjem url naslovu objavil leta 2015, ko je bila vsebina dolga cca. 1000 besed, je do danes (junij 2022) na tem url-ju, spisanih cca. 8000 besed.

Po istem “kopitu” dopolnjujem in zasnujem na osebni spletni strani matijazajšek.com, še naslednje evergreen blog zapise:

Primer SEO evergreen vsebine v obliki vstopne strani

Moj primer SEO evergreen vsebine v obliki vstopne strani je vsebina na vstopni strani Seo-Praktik.si.

Od začetne vsebine na vstopni strani Seo-Praktik.si, ki je bila dolga cca. 1000 besed, zajema vsebina zdaj že približno 6300 besed.

IZ PRAKSE: Ko boste preučevali ostale spletne vsebine na temo pripravljanja SEO evergreen vsebin, vas naj ne zavede “mindset” člankov, ki nakazujejo na to, kako dosegati, da bo vaša vsebina postala evergreen (npr. s promocijami na družabnih omrežjih, itd…).
V kontekstu zgodbe, ki jo zgoraj sporočam jaz, o tem ali bo vaša vsebina SEO evergreen, odločate vi. In ne delitelji, sledilci in ostali na družabnih omrežjih. Zelo zanimive statistike na temo SEO evergreen so objavljene v članku Here’s what we learned about evergreen content (vir 1).

Viri:

1 – Here’s what we learned about evergreen content
2 – How to Create Evergreen Content That Drives Traffic For Years [Tips & Examples]

Tags: No tags